МИШИЋИ ЗАДЊЕ ЛОЖЕ


МИШИЋИ ЗАДЊЕ ЛОЖЕ

Тело сваког људског бића представља једну целину, сачињену од више стотина појединачних елемената. Ти елементи су вишеструко повезани а самим тим и међусобно зависни.

Слабост једног мишића аутоматски значи и слабост одређеног дела тела који је повезан са њим, те тако долазимо до закључка да је нашем телу веома битна снага његових појединачних елемената.

Једна од група мишића која се неретко запоставља у тренингу јесу мишићи задње ложе. Kада угледате просечног спортисту са чврстим и јаким квадрицепсом прво што закључите јесте да има јаке ноге и да нема потребе за додатним јачањем осталих делова доњих екстремитета.

То доводи до податка да су повреде групе мишића задње ложе честе, нарочито у спортовима са експлозивним активностима - трчање (спринт,препоне), скок у даљ, скок у вис,борилачке вештине...и у спортовима са кратким спринтевима - тенис, фудбал, рагби, рукомет...

Разлог је евидентно недовољна флексибилност мишића задње ложе, коју прате и недовољна снага истог, дисбаланс у снази квадрицепса и ложе, крутост мишића...а све то заједно често изазива разнолике повреде у виду истегнућа мишића задње ложе, пуцања овог мишића, кидања лигмената у коленима и болова у пределу кичме.

Kонстантним јачањем ових мишића (задњу ложу чине 3 мишића) јасно је да ћемо могућност повреде свести на минимум па се препоручује да у тренинг доњег дела тела обавезно уврстимо и једну вежбу која конкретно погађа задњу ложу.

Неке од помоћних вежби су варијације мртвог дизања са правим ногама, повлачење резистентне гуме, Нордијски прегиб, вежба Goodmorning са правим ногама, подизање на ГХД справи... Стручну помоћ око свих поменутих вежби и саветовање на ову тему можете добити потпуно бесплатно уколико сте редовни члан теретане Конзулат.

АУТОР: Сања Мирковић

.