НЕОДОЉИВА ЖУДЊА ЗА ПОГРЕШНОМ ХРАНОМ


НЕОДОЉИВА ЖУДЊА ЗА ПОГРЕШНОМ ХРАНОМ

Да ли сте некад били у стању да у пола ноћи одете до оближње трафике или пумпе да купите нешто слатко или слано, да вам се то нешто толико једе да сте у стању да учините све да бисте дошли до тога и почешете тај невероватни свраб у мозгу? Мени јесте, а ако је и вама напишите у коментару или једноставно ставите лајк.

Главни кривац за то јесте мозак. Тачније део мозга задужен за задовољство, награде и мотивацију. Зове се НУКЛЕУС АКУМБЕНС.

Пре 100000 година допаминска реакција у овом делу мозга је била ређа него што је данас. Узмимо за пример сексуалну стимулацију. Уопште није исто сад и пре 100000 година, или пре 1000 година. У то време нисте могли имати приступ Бог зна каквом надражају кад вам се прохте док данас имамо порнографију доступну скоро свуда. Мозак такву врсту допаминске реакције не може да обради и полако крене да се прилагођава тако што умањује реакцију на надражај. Кад вам треба акција, а није виртуелна - он не реагује 🥐.

Зашто вам ово пишем? Врло је слично и са храном. Опет се враћамо у доба пре 100000 година. Имамо човека који је био активан и морао да се избори за свој оброк. Шећер је уносио само ако налети на воће или на мало меда. То су количине које су стварале допаминске реакције у нуклеус акумбенсу таман онолико колико треба. Рафинисани шећер је у нашу исхрану ушао тек у 18. веку. Након тога је храна све више постајала корпоративни производ иза којег су стајале велике маркетиншке силе. Чињеница је да данас 80% калорија које се налазе на рафовима супермаркета садржи шећер. То значи да у последњих неколико деценија ударамо свој мозак све већим и јачим надражајима. Надражајима које он не може да поднесе и зато почне да се прилагођава.

Начин на који се прилагођава на ту количину рафинисаних шећера јесте заправо кад се лептин - хормон ситости блокира. Тад се дешава оно непрестано враћање по још хране и никад нам није доста. Допамински рецептори су претерано стимулисани сваких неколико сати, а некад и чешће и тако почне процес гојења.

Ако желите да смршате - прво пробајте да смањите шећер и брашно и фокусирате се на квалитетнију храну.

АУТОР: Милош Лазић

.