ВОЋЕ (НЕ) ГОЈИ!


ВОЋЕ (НЕ) ГОЈИ!

Много људи говори о воћу у негативном контексту. Група људи са вишком килограма поготово. Хтео бих и ја да изнесем своје мишљење на основу неких књига које сам прочитао и на основу свог искуства.

Већина шећера се састоји од три градивна блока:

  • Фруктоза;
  • Глукоза;
  • Галактоза.

Фруктоза је много слађа од глукозе и галактозе и искључиво се метаболише у јетри. Превелика количина фруктозе може да оптерети јетру и тај вишак који направи оптерећење се шаље у производњу нових масних ћелија. То може довести до масне јетре или неких метаболичких проблема. Више истраживања je доказалo да фруктоза, поготово ако се уноси количински пуно, може изазвати инсулинску резистенцију, гојење, повишене триглицериде и висок крвни притисак. 

Шећери без фруктозе јесу лактоза и малтоза и имају ограничену употребу.

Ово горе важи за фруктозу која настаје прехрамбеним путем. Наиме, конзумација воћа примарног извора фруктозе повезана је са бољим а не са лошијим исходима. Оно што је битно јесте чињеница да количина фруктозе није битна већ њена апсорпција у организму. Када једемо неки слаткиш фруктоза одатле брзо долази у јетру и тако дође до оптерећења што није случај са воћем јер се фруктоза из воћа споро апсорбује зато што је окружена влакнима.

Непрерађено воће спада у најздравију храну коју можемо да поједемо!

Једите воће!

АУТОР: Милош Лазић

.