ДЕПРЕСИЈА И ДИЗАЊЕ ТЕГОВА


ДЕПРЕСИЈА И ДИЗАЊЕ ТЕГОВА

Депресија, та реч коју данас тако лако изговарамо. Реч коју користимо да опишемо било шта од лошег дана до огромне неспособности за нормалан живот. То је некад много више него што било која реч може да опише. Према Светској здравственој организацији, више од 300 милиона људи широм света живи с таквим стањем.

У животу се већина људи понекад осећа тужно или депресивно због животних изазова и као реакција на губитке у животу. Међутим, интензивна туга може довести до осећаја безнађа и беспомоћности што доводи до поремећаја расположења, умора, недостата мотивације, несанице (или прекомерног спавања званом хиперсомнија), немира, узнемиреношћу и промене телесне тежине.

Једна од најбитнијих ствари је физичка активност. Кретање је довољно за помоћ код симптома депресије, без обзира на врсту активности коју обављате. До данас се мноштво истраживања о повезаности вежбања и расположења усредсредило на кардио, па су истраживачи са Универзитета у Лимерику у Ирској желели да схвате колико дизање тегова може да вам поправи расположење. У метаанализи студија објављених у ЈАМА psychiatry, тим је прегледао 33 различите студије у којима је учествовало више од 1.800 људи и открио да тренинг снаге значајно смањује симптоме депресије.

Током тренинга концентрисани сте само на задати задатак, ваш ум је одвојен од било чега другог, не размишљајући о свакодневним проблемима. Осешате тежину оптерец́ења које морате савладати, напетост у мишиц́има који стварају силу, контролишете дах између покрета. Ви сте присутни у том тренутку и ништа друго није битно осим да савладате тежину. Када завршите тренинг, осврнете се на то шта сте све одрадили током тренинга, размислите о својој снази коју нисте ни знали да поседујете до сад. Такође постижете дубоко осећање задовољства кад достигнете циљеве, посебно оне који су се пре чинили као готово немогућ задатак за превазилажење.

Друштвена интеракција коју стекнете тренингом је такође јако битна, енергија је заразна, а ми у Конзулату преносимо само позитивну енергију. Па шта чекате, само вас један тренинг дели да се осећате добро. Ако се осећате добро - урадићете добро, шта год то било.

Аутор: Сара Милојковић

.