ШТА ДОЖИВЉАВАМО НАКОН ПРВОГ ТРЕНИНГА У ТЕРЕТАНИ


ШТА ДОЖИВЉАВАМО НАКОН ПРВОГ ТРЕНИНГА У ТЕРЕТАНИ

Сваки почетак је тежак, па се тако дешава да врло лако унапред одустанемо од неке активности која прети да нам поремети зону комфора. Колико пута сте рекли себи “То је то, од понедељка почињем!” а онда сваког понедељка упорно одлагали почетак тренирања јер нисте били спремни да поднесете тежину првог тренинга и све оно што са собом носи?

А сада се запитајте којим информацијама располажете и да ли уопште знате шта са собом носи први тренинг? Упалу мишића, болове, умор… Још нешто?

Наравно да сте успешно набројали 3 разлога зашто НЕ ОТИЋИ на први тренинг, али шта ћемо са осталим фазама које заправо доносе неке веома добре ствари по вас?

  • Шведски истраживачи су након једног истраживања дошли до података да само неколико минута физичке активности може обезбедити промене генетичког материјала унутар мишићних ћелија. Наслеђујемо ДНK од наших родитеља, али фактор као што је физичка активност може да одигра велику улогу у активирању одређених гена.
  • Исто као код промене ДНK, у истраживањима из 2007. године наводи се да је после првог тренинга уочено смањено таложење масти у мишићима и повећана осетљивост инсулина. Иначе мања осетљивост инсулина доводи до појаве дијабетеса.
  • Мозак током физичке активности почиње да испушта разноврсне неуротрансмитере као што су ендорфин и серотонин (хормон среће) који су кључни у борби против депресије.
  • Вежбањем ћете побољшати и рад можданих ћелија, кроз бољу циркулацију крви, а самим тим и смањити количину стреса који осећате као последицу одређених животних околности.
  • Негативна размишљања нестаће из ваше свакодневице, осетићете много више енергије за обављање дневних обавеза и имати већу концентрацију већ након првог дана физичке активности.

Много је разлога због којих би требало да кренете на тај први тренинг, а сигурно се нећете покајати. На крају крајева, боље и да се покајете за оно што сте урадили, него за оно што нисте.

АУТОР: Сања Мирковић

.