СНАГА


СНАГА

У физици дефиниција снаге је мера уложеног рада у јединици времена. Али снагу можемо дефинисати и као количину енергије претворене из једног облика у други у трајању од једне секунде. 

Зашто текст почињемо дефиницијом снаге? Из простог разлога да би схватили зашто је снага важна за човека. Свака особа шта год радила улаже енергију, долази до физичког напрезања тела, па чак и док седимо. Мишићи су ти који врше рад, покрећу или држе наше тело. Уколико су мишићи слаби, или немају снаге, долази до деформитета костију, тетива, лигамената, чак и ако нема великих напора. 

Најчешће се ово дешава код особа које раде такозване ''седеће послове'', односно више сати дневно проводе седећи, њихови мишићи леђа слабе и долази до деформитета кичме. Код спортиста је најчешћи случај кидање лигамената, а узроци су недостатак снаге одређених мишића. 

Ако узмемо за пример лименку која је празна, односно шупља, када је нагазимо она се деформише. Али ако ту исту лименку напунимо бетоном и опет је нагазимо, неће се ништа променити, остаће у истом облику. Да би смо повећали снагу морамо знати да постоје четири типа снаге а то су максимална, брзинска, експлозивна, и изометријска снага. 

Максимална снага буквално значи радити одређене вежбе са 100% тежине. Људи највише занемарују овај тип снаге плашећи се повреда, а заправо је најважнији и директно повезан са осталим типовима снаге. Радећи са максималним оптерећењем повећавамо густину мишића а тиме и снагу (саркоплазматска хипертрофија), као и контролу тела. 

Брзинска снага је способност да за што краће време савладамо неки терет. Пример је вежба мртво дизање, ако две особе подижу исту тежину, снажнији је онај ко терет подигне за краће време. 

Експлозивна снага је углавном везана за спортисте и представља способност да што брже (у минималном времену) савладамо неки отпор са сопственом тежином. Пример су скокови, стартна брзина у трчању, ударци у боричачким вештинама итд.

Изомeтријска снага је спора снага, где је брзина једнака нули. Примери су гурање зида, седење на зиду (wall sitting), издржај на подлактицама (plank). 

Морамо знати да снага није величина, снага је снага!

АУТОР: Никола Милић

.