ПРЕВЕНЦИЈА ОД ПОВРЕДА


ПРЕВЕНЦИЈА ОД ПОВРЕДА

Нисам сигуран да ли можете пронаћи спортисту који није доживео неку врсту повреде. Наравно оне јесу саставни део спорта, не могу се предвидети. Не постоји суплемент који конзумирањем спречава настанак повреде. Од како се бавим пауерлифтингом нисам имао повреда, чак ни лакших. С обзиром на то да тренирам по ''westside conjugate'' систему где се два пута недељно раде максмимуми, лаички гледано није баш логично да се никада нисам повредио. Али истина је да се повреде не дешавају. Разлога је доста, од самог система тренинга, исхране, одмора, али и генералне физичке припреме.

Вестсајд систем предвиђа сталну ротацију вежби, два тренинга максималне снаге и два тренинга брзинске снаге недељно, уз помоћне (изолационе) вежбе које се раде сваког тренинга. Сталним извођењем максимума наше тело је спремно за максималне напоре. Наравно морамо тренирати оптимално, никако претеривати јер тада најчешће долази до повреда. Тренинг не би требало да траје више од 75 минута са сагревањем и истезањем.

Генерална физичка припрема, или степен фитнеса, има јако велики утицај. Утицаће тако што ћемо бити спремнији за тренинг, време одмора се скраћује, пауза између серија или вежби не мора бити дуга итд. Наравно између главних тренинга можемо имати више краћих тренинга који служе за опоравак од главног тренинга, као и за јачање одређених мишићних група.

Исхрана и одмор представљају другу половину. Квалитетном исхраном тело се брже регенерише, обнављају се мишићна влакна и резерве енергије. Суплементација такође може да допринесе опоравку али не више од 10 процената. Одмор у виду квалитетног сна или активног одмора у виду краћих тренинга помоћи ће у превенцији од повреда.

Намерно нисам навео загревање навео као разлог јер добро се загрејати (у трајању од преко пола сата најчешће), а не испоштовати остало наведено не значи да се сигурно нећете повредити. Моје загревање траје 5 минута највише. У највећем броју случајева као разлог за повреду се наводи лоше загревање, што је велика заблуда. Открићу вам нешто, ја се некад и не загревам...

АУТОР: Никола Милић

.