ЕКСПЕРИМЕНТИ У ТРЕНИНГУ ЗА ГЛУТЕУС


ЕКСПЕРИМЕНТИ У ТРЕНИНГУ ЗА ГЛУТЕУС

Прва сазнања стечена су посматрањем научника из којих смо увидели неке основне природне законитости. То посматрање остварује се између осталог и кроз експерименте, методе које дају најпоузданије резултате.

Зашто онда свако од нас не би експериментисао у тренингу, нарочито ако има времена и воље за то, успут и инспирацију којом су преплављене друштвене мреже? 🔍

Што се вежбања тиче, увек можете да експериментишете са варијацијама, оптерећењима, са опсегом покрета, са положајем руке, ноге, и да сами закључите шта вам се највише свиђа. Експерименти су ту да би се тело изненадило, али и боље упознало, ту су да би се избегла адаптација, или чисто да се данашњи тренинг мало разликује од претходног. Тренери, научници, доктори, стручњаци из разних области, могу дати опште смернице, али анатомија нашег тела знатно се разликује од анатомије човека поред нас. Неће нас исте вежбе “погодити” исто и неће произвести исте ефекте за нас. Зато је важно да се сами потрудимо и пронађемо најбоље методе тренинга.

У тренингу за глутеус можда имамо и највише простора за овакве манипулације.

За своје експерименте можемо користите резистентне траке различитих јачина, помоћне реквизите у виду бучица, мањих шипки, анкера… Експериментисаћемо тако што ћемо ставити свако од њих на несвакидашњем месту или на делу тела на којем раније нисмо.

Узмимо за пример вежбу Glute kickback која у зависности од оптерећења које савладавамо може имати и различита имена. Њу можемо радити у стојећем положају, пружајући отпор резистентној траци коју ћемо закачити на стубу испред себе, потом можемо је радити на “сајлом”... Ту је даље и верзија у четвороножном положају, па тада можемо ставити ножне тегиће око чланака, бучицу са задње стране колена, траку око бутина, анкер око чланка за који ћемо закачити траку и другу половину ставити око стопала… Можемо је радити на клупи и повећати опсег покрета тако што ћемо “залет” за шут хватати из веће дубине… Можемо пружати отпор гурајући наопако клатно са справе Reverse hyper… Променити положај тела, ослањати се на дланове, лактове, променити угао под којим смо савили руку, ногу...

Видећете да свака од ових милион комбинација доноси знатну разлику у самом тренингу, а велика је вероватноћа да ће вам донети и додатне бенефите, јер нећете дати простора адаптацији мишића, ономе што није добро по вас. Експериментишите свакодневно!

АУТОР: Сања Мирковић

.