ФАКТОРИ КОЈИ УТИЧУ НА ДОДАВАЊЕ МИШИЋНЕ МАСЕ


ФАКТОРИ КОЈИ УТИЧУ НА ДОДАВАЊЕ МИШИЋНЕ МАСЕ

Фактори који утичу на додавање мишићне масе су бројни. Овом приликом навешћу неколико важних чинилаца од којих ће у највећој мери зависити да ли ћете бити успешни у овом процесу.

🔻ИСХРАНА
Веома је важан адекватан однос протеина, угљених хидрата и масти, као и адекватан тајминг за оброке. У току дана потребно је имати 4-6 правилно распоређених оброка. Од суштинског значаја је одабир квалитетних намирница које ће снабдевати ваш организам енергијом током целог дана, а такође и довољан унос течности.

🔻ТРЕНИНГ СА ОПТЕРЕЋЕЊЕМ
Тренинг треба бити заснован на основним вишезглобним вежбама, а то су чучањ, бенч прес, мртво дизање, рамени потисак... и њихове различите варијације. Оптерећење треба временом постепено повећавати, јер на тај начин градите снажне и обликоване мишиће и оспособљавате тело за јаче тренинге. Кардио не мора у потпуности да буде избачен, може се радити једном или два пута недељно. Све ово је на најефикаснији начин обухваћено коњугејт системом тренинга који примењујемо у Конзулату.

🔻ОДМОР
Претренираност као и недостатак сна могу вас удаљити од овог циља. Што се тренинга тиче, не би требало да траје дуже од 70 минута. Да бисте имали адекватан опоравак и регенерацију мишића, што је од суштинског значаја за мишићни раст и развој, потребно је бар три дана недељно одмора. Такође, веома важно је и бар 6-8 сати квалитетног сна.

🔻СТРЕС
Стрес веома негативно утиче на општи квалитет живота, а такође значајно успорава процес додавања мишићне масе тиме што вас омета да се фокусирате на претходна три важна чиниоца. Трудите се да свему што радите прилазите са позитивним ставом, преузмите одговорност за све што вам се дешава у току дана, прихватите ствари које не можете променити и што више радите на себи.

🔻СУПЛЕМЕНТИ
Одговарајућа комбинација суплемената може бити од користи за опоравак и регенерацију и сам тим поспешити додавање квалитетне мишићне масе. Неки од суплемената који се могу користити су протеински прашак, креатин, глутамин, бцаа, цитрулин...као и суплементи у виду минерала и витамина.

АУТОР: Милан Ничић

.