УПАЛА МИШИЋА


УПАЛА МИШИЋА

Свако од нас је бар једном у животу имао упалу мишића. Она настаје услед прекомерне физичке активности. Ово је лако разумети када је у питању особа која није у форми и крене са тренингом, али како онда упалу добију особе које редовно тренирају? Одговор је исти, прекомерна физичка активност. Чак промена врсте физичке активности често доводи до упале мишића. На пример када неко ко редовно трчи одради тренинг са тежинама или обрнуто, јако често долази до упала. Упала мишића може довести и до повреда (најчешће истегнуће мишића), и онемогућиће вас да на квалитетан начин одрадите наредни тренинг. На који начин се могу спречити превелике упале мишића?

Први начин је оптимални и дозирани тренинг. Веома често се дешава да спортиста на првом тренингу у теретани са личним тренером добије упале да не може да хода неколико дана. Ако је у питању неки борац, његов тренинг се не састоји од дизања тегова, тако да његови мишићи нису спремни на такву врсту напора и зато долази до упала. Било да је то аматер или професионални спортиста мора се водити рачуна о дозирању тренинга.

Други начин је истезање. Различита су мишљења око истезања, али свакако ако се истезање након тренинга одради квалитетно, смањиће се могућност за појаву упала, а можда их и неће бити. Истезањем се мишићи издужују, постају флексибилнији, повећава се распон покрета у зглобу. Такође, проток крви и кисеоника се повећава и на тај начин се тело брже ослобађа од отпадних продуката.

И трећи начин је правилна исхрана и суплементација, потребно је уносити и довољну количину калијума и магнезијума. 

АУТОР: Никола Милић

.