КАКО ЖИТАРИЦЕ УТИЧУ НА НАШ ИЗГЛЕД


КАКО ЖИТАРИЦЕ УТИЧУ НА НАШ ИЗГЛЕД

Очекивани одговори би били позитиван или негативан утицај. У житарице спадају пшеница, овас, раж, јечам, кукуруз и све остале прерађевине које називамо тестенинама. Велика већина сматра да су житарице здраве и да би их требало уврстити у свакодневној исхрани. Житарице јесу здраве, али до оног тренутка када крене индустријска прерада. Житарице су препуне угљеним хидратима, на 100 грама садрже између 70 и 85 грама угљених хидрата, самим тим и много калорија.

Верујем да је многима свакодневни доручак овсене пахуљице или каша, или ражене и сличне прерађевине. На тај начин мисле да се хране здраво. Ниједна храна која се брзо припрема није здрава, сем ако се једе свеже воће или поврће. Како је постало модерно јести овсене пахуљице? Један бодибилдер је рекао како једе овсене пахуљице и поручио свима да то једу, у Америци је живот пребрз и многи немају времена за припрему хране и доручак им је заправо пахуљице из кутије. Бодибилдер да би најлакше задовољио потребу за енергијом, једе житарице, јер је количински неупоредиво мање него да једе поврће. Са 100 грама житарица задовољава оброк од 500 грама поврћа. 

Бодибилдер има преко 120 килограма, јаке тренинге, дакле житарице ће му најлакше задовољити дневни унос калорија. 

Како житарице утичу на просечног човека?

Утичу углавном негативно, превелики унос угљених хидрата доводи до таложења масти. Чак и особе које имају физичку активност имаће вишак уноса калорија од потрошње. Још једна ствар, веома мали унос протеина који је градивни елемент мишића. Гојазне особе и особе које желе да смање проценат масти не би требало да уврсте у исхрану житарице.

Од целе ове приче изузетак је кукуруз на неки начин. Куван кукуруз је веома добра опција у исхрани, али кукурузне пахуљице или каше су иста ствар као претходно наведено, индустријски прерађен кукуруз изгуби сва добра својства.

АУТОР: Никола Милић


.