РЕКВИЗИТ КОЈИ ЋЕ ВАМ ОЛАКШАТИ ТЕЖИНСКИ ТРЕНИНГ


РЕКВИЗИТ КОЈИ ЋЕ ВАМ ОЛАКШАТИ ТЕЖИНСКИ ТРЕНИНГ

Често волим да кажем “моје две стране личности” док гледам своје преслатке розе налакиране нокте а онда обрнем шаку а тамо жуљеви као у дрвосечЕ. Жуљеви су саставни део спорта којим се бавим, и један од највећих страхова са којима се суочавају жене које тренирају са нама. Мени конкретно не сметају…Kоме сметају постоји нешто што се зове цинквитаминска маст или пантенол.

С тим у вези, не користим никакве фитнес рукавице или сунђере, али постоји један реквизит који повремено признајем. То су гуртне.

Гуртне као такве ипак не гарантују изостанак жуљева по рукама, али могу знатно да олакшају дизање тегова у некој континуираној периодизацији одређене вежбе. Ја их рецимо користим за трзај или за помоћне варијације мртвог дизања где је потребно са мало већом тежином мало дуже манипулисати. Такође ко има слабе шаке и подлактице може да их користи.

Гуртне су израђене од чврстог трајног материјала с омчом на крају кроз коју се провуче један крај гуртне, могу и да се импровизују од неког једнако чврстог материјала без такозване омче па да се обмотају око зглоба па затим и око шипке. Гуртна се мота у супротном смеру у односу на прсте.

Главни разлог зашто посежемо за помоћи овог реквизита је да се максимално фокусирамо на правилно извођење вежбе, да не размишљамо превише о тежини шипке или да у потпуности искључимо коришћење руку у вежбама где би тако требало да буде.

То не значи да не треба да радите на јачању “хвата” у међувремену. Ако се одлучите за гуртне, нека то буде онда када осетите да ће оне бити у служби вашег квалитетнијег извођења тренинга.

АУТОР: Сања Мирковић

.