ДОДАТНЕ ВЕЖБЕ


ДОДАТНЕ ВЕЖБЕ

Поред главних махом сте сви чули за помоћне вежбе, али оно што следи након њих није крај тренинга и истезање.

Тада је време за ДОДАТНЕ ВЕЖБЕ којим јачамо одређене делове тела и трудимо се да елиминишемо своје слабости. Недовољно јак мишић значи да морамо да уложимо додатни напор да одрадимо неку вежбу која укључује његову директну активацију, или да чак у неком тренутку нисмо способни да је изведемо. Тада на сцену ступају додатне вежбе као наше помоћно средство за напредак у снази.

Како видимо који су нам мишићи слаби?

Ово је задатак Вашег персоналног тренера. Углавном ће Ваше слабости видети док будете изводили неку од главних вежби - чучањ, мртво дизање, бечн прес. Ове комплексне вежбе обезбеђују учешће целог тела у покрету, па је том приликом најлакше уочити слабе тачке на телу. Рецимо, радите мртво дизање и приликом устајања из мртве позиције прво подигнете задњицу - ово је знак слабе задње ложе. Колена која упадају ка унутра приликом устајања из чучња знак су слабог глутеус медијуса. Лоше извођење бенч преса углавном је знак слабог трицепса. Ово су групе мишића на које се фокусирамо у помоћном и додатном делу тренинга!

Додатне вежбе не ротирамо као помоћне (на 2 недеље) већ их мењамо на сваком тренингу. Можемо их радити и у посебном сегменту тренинга - такозваном ГПП тренингу (генерална физичка припрема) у којем дајемо предност већем броју понављаја са малим тежинама а рад са великим тежинама остављамо за дане максималног и динамичког напрезања.

АУТОР: Сања Мирковић

.