ШТА ЈЕ МЕРИЛО НАПРЕТКА?


ШТА ЈЕ МЕРИЛО НАПРЕТКА?

Већина људи креће са тренингом у теретани јер нису задовољни својим физичким изгледом, и хоће то да промене (да смршају или да се угоје). Остали крећу са тренингом јер имају неки здравствени проблем углавном физичке природе.
Када кренете са тренингом прво што требате урадити је узети обиме струка, бутина, надлактица и глутеуса и периодично контролисати промене које се дешавају. Ово је основно мерило вашег напретка што се тиче физичког изгледа.
Многи ће сада стати и помислити: ''а тежина, а вага?''. Вага није основно мерило напретка, може бити мерило код гојазних особа. Углавном се дешава код тежинског тренинга да након месец дана тежина остаје иста, или чак буде килограм или два вишка, али се обими смање. Тада је дошло до повећања мишићне масе и до смањења сала, мишићи су тежи од сала и зато вага показује више килограма. Ово не значи да радите нешто погрешно, ово значи да напредујете без обзира што вага показује више, мишићи су ти који су важни.
У даљем периоду тело ће додавати мање мишића а сагоревати више сала, и доћиће до смањења телесне тежине. Вага може показати и мању тежину а да се ваше тело није променило, то не значи да сте остварили напредак.
Друго основно мерило је снага, повећање радних тежина на одређеним вежбама, повећавање максимума итд. Повећањем снаге јачамо мишиће, тада престају болови који настају приликом седења или приликом обављања послова. Ове две ствари јесу повезане, јер не можете очекивати напредак ако радите све исто и са истим оптерећењем, тело ће се навикнути, зато су потребне константне промене.
На крају, мерило напретка не треба бити оно што покаже вага, већ оно што видите у огледалу!

АУТОР: Никола Милић

.