ЗАШТО ЈЕ БИТНО ДА ЈАЧАТЕ ДОЊИ ДЕО ЛЕЂА?


ЗАШТО ЈЕ БИТНО ДА ЈАЧАТЕ ДОЊИ ДЕО ЛЕЂА?

Зашто је битно да јачате доњи део леђа? Због изгледа? Због тога што нећете имати бол у леђима, а и раменима? Зато што ћете имати боље држање? Управо тако! Јака и снажна леђа нису битна само зато што ћете добро изгледати, већ ћете се боље и осећати, јер ћете побољшати целокупан положај тела, самим тим спречити бол који се најчешће јавља приликом:-дуготрајног седења-дуготрајног стајања-лошег положаја у току спавања-повреда-неправилног држања терета, где се труп савија и ротира.

Лумбална регија је место где се труп спаја са карлицом, а карлица са ногама и чини један од најпокретљивијих делова кичменог стуба. То је уједно и место, где се налази тежиште читавог тела. Мишићна слабост најчешће као последицу има лоше држање тела, али зашто бисте је имали? Постоји пуно вежби које ће вам помоћи да ојачате мишиће и изградите масивна леђа, што није лак задатак, али је апсолутно могуће.

Једна од тих вежби је хиперекстензија.Ова вежба ће ојачати кичму. 

Њен главни циљ је тренирање мишића доњег дела леђа, мишића глутеуса и бицепса кукова. Ово је вежба ЈАЧАЊА, дакле, резултат тренинга неће бити повећање масе, већ мишић обучен да добро издржи кичму. Редовна хиперекстензија ће постепено јачати лумбални део, како би се даље могле радити и вежбе за повећање масе.


АУТОР: Стефан Божидаревић

.