СЛУШАЊЕ СВОГ ТЕЛА: ЗНАЦИ ПРЕТЕРАНОГ ТРЕНИНГА


СЛУШАЊЕ СВОГ ТЕЛА: ЗНАЦИ ПРЕТЕРАНОГ ТРЕНИНГА

За спортисте који имају тренинге под надзором личног тренера, од изузетног је значаја то што додатни пар очију може помоћи да се потврди када умор наступа брже него иначе и опоравак не функционише онако како би требало. Без очију која ће пратити ваш прогрес, тешко је бити објективан у вези са тренингом.

Лако је занемарити симптоме претренираности уз претпоставку да сте уморни јер је тренинг претежак.

Дани одмора могу бити стресни за једног спортисту чинећи се да га остатак екипе надмашује радећи док се он одмара.

Уколико се осећаш исцрпљено и уморно изнад граница нормале, одвоји тренутак да процениш неке кључне факторе који ти указују на стање претренираности. Често се каже да само „слушаш своје тело“, али ове симптоме је много лакше идентификовати визуелим прегледом података. Дневник вежбања или подаци паметног сата могу помоћи у идентификацији симптома претренираности.

Када дођеш до тачке у којој се не осећаш као да се адекватно опорављаш и почнеш да бринеш о претренираности, направи корак уназад и погледај податке.

Истовремено, погледај друге аспекте свог режима тренинга и начина. Испитај своје навике спавања, исхрану, потрошњу воде и да ли се јављају икакви абнормални стресови у другим деловима живота.

Претренираност је мање уобичајена за рекреативце, јер обично не терају своје тело до физичких граница. Елитни спортисти морају редовно пратити претренираност јер често раде у кругу граница како би постигли и делић побољшања.

Ако се твоји симптоми могу приписати недостатку сна или лошој исхрани, поради на томе да уклониш те неефикасности пре него што претпоставиш да си претрениран.

Консултовање са тренером или медицинским стручњаком је увек први практичан корак у идентификацији претренираности.

АУТОР: Сања Марковић

.