ТРЕНИНГ СНАГЕ КОД ДЕЦЕ


ТРЕНИНГ СНАГЕ КОД ДЕЦЕ

Тренинг снаге је пракса коришћења сопствене телесне тежине, машина или слободних тегова за обликовање мишића. Када се користи било који отпор, мишићи раде више и тај рад им омогућава да расту и обликују се. Како мишићи раде јаче, они постају јачи и ефикаснији.

Поред тога, тренинг снаге код деце може помоћи у исправљању држања тела (нарочито кичме ако је савијена), побољшати стабилност и равнотежу тела, ојачати лигаменте и тетиве који подржавају мишиће и кости, а тренинг снаге такође повећава густину костију, чинећи их јачима. Користећи тренинг снаге, деца ће се осећати здравије и боље

Највећа брига родитеља је да ли рад са теретом може прекинути раст деце?

Наука каже да је ово веровање само мит, али сигурно постоји разлика у томе како ће деца различите старости бити изложена тренингу снаге.

Циљ тренинга снаге је да помогне деци да изграде здраве мишиће, зглобове и кости, обликују своје тело и стекну додатну снагу. У предшколском узрасту деца су изложена вежбама снаге на врло умерен начин, искључиво користећи сопствено тело (склекови, чучњеви, трбушњаци). Вежбе попут ове и сличне могу деци помоћи да изграде осећај равнотеже, али такође и да имају контролу и свест о свом телу.

Како деца расту, вежбе се могу усложњавати, па тако дете у основној школи, уз правилно осмишљен програм вежбања може стећи додатну издржљивост, укупан повећани ниво кондиције и боље спортске перформансе. Тренинг снаге може му помоћи чак и да спречи повреде и убрза опоравак.

АУТОР: Саша Мартиновић

.