КОЛИКО ТРЕНИНГА НЕДЕЉНО?


КОЛИКО ТРЕНИНГА НЕДЕЉНО?

Загонетно питање многих. Колико је потребно тренинга да би смо постигли жељени резултат? 

Једни ће рећи ''мало кардио, мало тегови'', ''хоћеш да смршаш, значи мале тежине што више понављања 5 пута недељно'', ''ма брате само грувај што више, нема грешке''. Да би смо на прави начин одговорили на питање из наслова, прво морамо знати који су циљеви дате особе. Универзалан одговор не постоји. Како би то требало изгледати?

За неког ко је аматер и има жељу да ојача, смањи или повећа килажу, 3 тренинга недељно за почетак је сасвим довољно, касније се може убацити и четврти тренинг. Док на пример код професионалног спортисте, узмимо за пример мма борца, број тренинга достиже и 20 недељно. Циљеви аматера и професионалних спортиста нису исти, па се тако и прави план и програм тренинга. Четири тренинга са тежинама је оптималан број, који год да су вам циљеви, све преко тога је превише за организам, који неће моћи да се опорави за наредни тренинг. 

Сада ће многи рећи да постоје програми где се тренира 6 пута недељно, да али то су профи бодибилдери, који уз програм не напишу шта су од допинга користили. 

Постоји Смолов програм тренинга где се четири пута недељно ради чучањ, који сам лично пробао неколико пута али ником нисам препоручио, јер je ужасно напоран и тело не стигне да се опорави за наредни тренинг. Тада се дешава да не испунимо жељени циљ. Дакле узети туђи програм тренинга не значи и резултат. Још је горе вртети једно те исто, то му дође исто као кад пас јури свој реп.

Постоји један систем тренинга који се заснива на сталној ротацији вежби и има четири тренинга недељно, осмислио га је Луи Симонс, прилагођава се како врхунским спортистима тако и аматерима. По таквом систему се ради у теретани Конзулат у Нишу, на групном програму пауерлифтинга, дођи и увери се и сам.

АУТОР: Никола Милић

.