ВЕСЛАЊА


ВЕСЛАЊА

Веслања представљају скуп разноврсних варијација вежби, која извођењем подсећају на покрет приликом веслања у чамцу. Ове вежбе су познате као вежбе које активирају мишиће горњег дела леђа. Заправо, у највећој мери активирају мишиће око лопатица, али периферно и други мишићи имају улогу.

Велика већина ове вежбе изводи погрешно, јер се прескаче суштина. А суштина је активација мишића око лопатица, самим тим неопходно је у пуном покрету померати лопатице, дакле морају се извући скроз и након тога веслањем вратити односно спојити у завршном делу покрета. Ово важи за било коју варијацију веслања. Често виђамо кратке покрете са превеликим тежинама, где се рукама повлачи оптерећење. Друга још битнија ствар јесте угао нагнутости горњег дела тела, које мора бити малтене изједначено са подлогом (осим за веслања у седећем и лежећем положају). Такође у доњој позицији шипка мора проћи колена.

Када знамо технику и неке од варијација вежби запитамо се колико је важно у тренингу уврстити ове вежбе. Уколико вам је циљ изградња мишића веслања су незаобилазна. У тренингу снаге (пауерлифтингу) веслањем јачамо мишиће који су неопходни код основних дисциплина снаге (чучањ, потисак са клупе, мртво дизање). Веслања не би требало изводити свесно споро, поготово ако су у питању спортисти других спортова. Ексцентрични покрет мора бити контролисан али не и спор, а концентрични брз и снажан.

Често сам добијао питања, и сад их добијам, о томе коју варијацију веслања треба радити. Ја их ротирам често, треба их радити све.

АУТОР: Никола Милић

.