ПРОДАЈЕМ ПАПРИКУ


ПРОДАЈЕМ ПАПРИКУ

Кад сте већ овде рећи ћу вам да ово није оглас за продају паприке већ желим да с вама поделим нешто интересантно о љутим папричицама.

Тешко да људима који нису пробали љуте папричице можете објаснити тај осећај жарења, паљења и ватре у устима док вам се очи пуне сузама. Иако можда звучи да је лоше за нас да их једемо, љуте папричице итекако имају бројне бенефите за наше здравље.

На љутину паприке утичу разни фактори. Неки од њих су то да ли је паприка изложена сунцу, какво је земљиште, да ли има инсеката... Главна активна супстанца у љутим папричицама је Капсаицин.

Капсаицин делује само на сисаре а никаквог ефекта нема на птице.

У папричицама има више капсаицина ако су изложене инсектима. То је одбрамбени систем папричица, тј на тај начин се брани од разних штеточина.

Капсаицин је хидрофобан. Не раствара се у води. Тако да ако се некад заљутите неће вам помоћи вода. У том случају помаже млеко, јогурт, сир, маслиново уље или кокосово уље.

Љуте папричице ослобађају ендорфин. Док једемо љуту папричицу мозак то посматра као бол у телу и зато шаље сигнал да се ослободи овај хормон среће како би олакшао организму. Зато се дешава да људи имају осећај еуфорије после конзумирања љутих папричица.

Бенефити које можете да имате ако једете љуте папричице, односно капсаицин јесу:

🔸Ако сте гојазни може вам помоћи да смршате јер појачава термогенезу;

🔸Има анти-туморски ефекат код тумора простате;

🔸Делује као локални анестетик;

🔸Побољшава циркулацију;

🔸Благотворно делује на кардиоваскуларни систем;

🔸Садрже велике количине витамина Ц;

🔸Имају пуно антиоксидативних материја;

🔸Утиче повољно на имунитет;

У неким земљама се љуте папричице промовишу као природна вијагра 👀. 

Никако не претеривати са капсаицином. Може изазвати мучнине и болове у стомаку!

АУТОР: Милош Лазић

.