МАСТИ


МАСТИ

Масти су неопходан део здраве исхране. Мислим на адекватан унос масти. Та масноћа је задужена за складиштење дугорочне енергије у нашем телу. Помоћу ње се у телу одигравају многобројни процеси.

Оно што се сматра најосновнијом поделом јесте подела масти на засићене и незасићене. Засићене долазе из хране животињског порекла, док незасићене налазимо у храни биљног порекла (маслиново уље, орашасти плодови) и рибе.

Масне киселине омега 3 (риба) и омега 6 (биљна уља) су оне које наше тело не производи, а значајне су за наш организам и целокупно здравље. Оне одржавају правилан рад мозга, неопходне су за здраву кожу и косу, учествују у зарастању рана и побољшавају раст.

Поред ових масти, сигурно сте чули и за транс масти. Настају тако што биљна уља подлежу високој температури. Пржење на сунцокретовом, маслиновом и свим осталим биљним уљима, на пример. Транс масти има у свим слаткишима, грицкалицама, у брзој храни.
Е, оне су за избегавање!

Имају лош утицај на холестерол, због њих се могу јавити и кардио-васкуларни проблеми и тако даље.

Препорука за унос масти је да 20-30% од укупног уноса хране долази из масти. Најбоље би било да буду незасићене, са засићеним будите умеренији.

АУТОР: Стефан Божидаревић

.