МАКСИМАЛНО НАПРЕЗАЊЕ


МАКСИМАЛНО НАПРЕЗАЊЕ

Колико пута сте чули да неко ваљда из страха каже ''нећу да дижем толике тежине повредићу се'? Углавном мисле на кичму. 

Овакве ствари говоре људи који поседују мало знања и сувише предрасуда. Највећа је предрасуда да ако тренирате за максималним тежинама долази до повреда. 

Значај максималног напрезања је велики, као на пример побољшање стабилизације, координације, ангажовање великог броја мишића, велика потрошња калорија, и најважније ово је најбољи начин побољшања снаге. Временом како радимо максимуме све смо сигурнији, стабилнији, јачи. Препоручује се да максимуме изводимо два пута недељно (једном за горњи део тела и једном за доњи). Максимуме можемо радити за једно, три, пет чак и шест понављања у зависности од вежбе. Мртво дизање се искључиво изводи за једно максимално понављање, исто тако се и вежба ''goodmorning'' никада не ради за једно максимално понављање. 

Како би наша снага расла морамо сваке недеље радити другу вежбу, стална ротација вежби је неопходна да не би дошло до засићења. Како знамо да смо одрадили максимум? Максимум смо одрадили онда када следећу тежину не будемо могли да савладамо, или проценимо да је последња одрађена тежина максимум, и да следећу нећемо моћи. 

Ваш максимум је неопходно наћи у максимално 6 серија. Паузе између серија трају онолико колико је потребно да будемо скроз одморни и спремни за наредни покушај. Свакако би се морало водити рачуна о техници, нема сврхе радити технички лоше зарад веће подигнуте тежине. 

Сваки одрађени максимум би требало бележити, па када се буде поново радила иста вежба требамо тежити да подигнемо који килограм више, и тако повећати максимум.

АУТОР: Никола Милић

.