5 НАВИКА КОЈЕ МОРАТЕ ДА СТЕКНЕТЕ ЗА БОЉУ ХИДРАТАЦИЈУ


5 НАВИКА КОЈЕ МОРАТЕ ДА СТЕКНЕТЕ ЗА БОЉУ ХИДРАТАЦИЈУ

Сигурно сте небројано пута слушали о бенефитима хидратације. Ово је тема о којој слушамо од малих ногу, најпре од својих родитеља а потом и од осталих, јер јако је важно да испоштујемо нека основна правила живота. Као на пример да редовно пијемо воду и бринемо о доброј хидратацији... 

Неадекватна хидратација омета сложене биохемијске процесе у нашем телу, и то оне који су важни за наше здравље. Ово ометање даље доводи до стварања токсичних хемикалија.

Постоји један податак који можда нисте знали, или се о њему мање говорило, а то је да лоша хидратација чак проузрокује и болове. Како? Тако што се без правилне хидратације мишићи затежу и врше притисак одређене делове тела, рецимо на кичму.

Стога је веома важно да пијете воду како бисте избегли ове нелагодности.

Ево неколико савета који ће вам помоћи да останете хидрирани:

#1 - УЖИВАЈТЕ У КАФИ,АЛИ… - Пића која садрже кофеин, попут кафе, безалкохолних пића или енергетских напитака - узрокују да ваше тело губи воду. Након што уживате у дози кофеина, надокнадите изгубљену воду тако што ћете попити 2 пута већу количину воде.

#2 - ПОЈАЧАЈТЕ ЕФЕКАТ - Додајте кришку лимуна у воду и на тај начин додаћете дозу витамина и хранљивих састојака повољних по ваш организам.

#3 - НА ДОХВАТ РУКЕ - Воду увек носите са собом током целог дана - осим једне у својој торби, оставите по једну боцу од 0,5л у аутомобилу, на радном столу и поред кревета.

#4 - ПОВЕЋАЈТЕ ПОТРЕБУ ЗА ХИДРАТАЦИЈОМ - Вежбање и благо подизање температуре тела повећавају телесне потребе за водом - стекните сталну навику да вежбате, а да воду пијете пре, за време и након тренинрања или свакодневних активности које захтевају макар и минимални напор.

#5 - ВОДА КАО ОМИЉЕНО ПИЋЕ - Нека вам буде навика да започнете дан великом чашом воде, а затим попијте чашу пре сваког оброка и по једну између оброка.

АУТОР: Сања Мирковић

.