ОВСЕНЕ ПАХУЉИЦЕ 🆚 СЛАНИНА


ОВСЕНЕ ПАХУЉИЦЕ 🆚 СЛАНИНА

Сви знате како овас изгледа у природи, још увек необрађен. Е замислите кроз шта све прође та житарица да постигне овакав изглед као на слици.

Као и свака друга житарица и овас пре него што дође до наше кухиње и нашег тањира мора проћи индустријску обраду.

Индустријском обрадом се уклања заштитни омотач овса који људи не могу да сваре. Затим се уклања друга опна - мекиња. У средини остаје ендосперм који садржи скроб, протеине и масти. Након скидања заштитног омотача и мекиња овас се пресује и сече како би добили разне врсте пахуљица.

За овас важи да је здрав зато што је научно доказано да садржи велике количине Б витамина и бета - глукане. Витамини Б комплекса су термолабилни, тако да се индустријском обрадом овса губе зато што овас пролази кроз процесе хлађења и загревања. Бета - глукани се налазе у мекињама које се скидају у процесу обраде.

Све до осамдесетих година овас је спадао у сточну храну.

Овсене пахуљице би требале што ређе да се налазе на вашем менију. Ово посебно важи за особе које имају проблем са гојазношћу, инсулинском резистенцијом и дијабетесом.

Нова истраживања показују да сланина позитивно утиче на здравље. Није штетна као што се некада мислило. Маст у сланини садржи олеинску киселину која се налази и у маслиновом уљу. Не садржи угљене хидрате тако да је добар избор за особе које желе да смршају. Садржи комплекс витамина Б, цинк и обилује протеинима.

Сланина за доручак је одличан избор јер не подиже инсулин и даје дужи осећај ситости и више енергије за разлику од овсених пахуљица!

АУТОР: Милош Лазић

.