КАКО ДА УБАЦИШ МЕТАБОЛИЗАМ У ТРЕЋУ БРЗИНУ


КАКО ДА УБАЦИШ МЕТАБОЛИЗАМ У ТРЕЋУ БРЗИНУ

Оно што овим насловом желим да вам кажем је то да метаболизам дефинитивно може да се убрза.

Чекај бре, шта је уопште метаболизам?

Метаболизам је процес претварања калорија у енергију. Дакле, онда је брзина метаболизма заправо брзина којом се тај процес претварања одвија.

Како и у којој мери ће се то догодити зависи од начина на који живите, ваших навика, па чак и од тога како проводите своје слободно време. Уколико цео дан седите, вашем телу неће требати толико енергије, колико би му требало да сте током читавог дана у покрету. Када неко каже да има спор метаболизам, закључује да спорије претвара калорије у енергију. А да будем искрен, можда је унео/унела и више калорија него што је потребно.

5 ставки које су веома важне да убрзање метаболизма су:

Спавајте довољно - Довољно сна убрзава метаболизам, док недостатак сна организам препознаје као својеврстан стрес. 

Не прескачите доручак - Овај оброк је битан зато што на тај начин задајете телу задатак, да од раног јутра започне процес трошења калорија. Не причамо о било каквом доручку, него о здравој варијанти, разуме се.

Вежбајте - Вежбајте, вежбајте. Нема ко није чуо да вежбање убрзава матаболизам. Дижите тегове, зато што тело које има више мишића троши више енергије - има бржи базални метаболизам. 

Једите паметно и избегавајте ригорозне дијете - Океј је промена у начину исхране, док рестриктивне дијете током којих се уноси премало калорија свакако нису трајно решење за вас. 

Смејте се од срца и гласно - Да, и смех убрзава метаболизам! Истраживања показују да 15 минута доброг смеха може да сагори 40 и више калорија!

АУТОР: Стефан Божидаревић

.