ПЛИОМЕТРИЈА


ПЛИОМЕТРИЈА

Плиометрија је тренажни метод у коме се подразумева да се пре контракције актуелни мишић ставља у стање повећане истегнутости.

У плиометрију убрајамо све вежбе са скоковима при којима након приземљења (ексцентричне контракције) следи брз одскок (концентрична контракција). Овакве вежбе омогућавају мишићу да достигне максималну снагу у најкраћем могућем времену.

Шта постижемо плиометријским тренинзима?

Основни циљ тренинга плиометрије јесте повећање експлозивне снаге. Експлозвна снага је способност да се максималном брзином савлада отпор у минималном времену. Циљ је скочити што више/даље, док је оптерећење сопствено тело или минимално додатно оптерећење.

Мишићи постају еластичнији. Еластичност представља способност мишића да се издужи и повећа своју напетост, а затим се врати у првобитни положај, чиме се ослобађа енергија.

При извиђељу координацијски захтевнијих вежби развијамао агилност. Агилност се најједноставније може објаснити као збир снаге, координације покрета и брзине.

Применом овог метода на виши ниво подиже се функција миотатичког рефлекса (рефлекса истезања).

Многи професионални и олимпијски спортисти користе плиометријски тренинг за побољшање мишићне снаге и скакачких способности што им повећава снагу. 

АУТОР: Сања Марковић

.