ВЕЖБЕ КОЈЕ ЋЕ НАМ ПОБОЉШАТИ МРТВО ДИЗАЊЕ


ВЕЖБЕ КОЈЕ ЋЕ НАМ ПОБОЉШАТИ МРТВО ДИЗАЊЕ

Као што сам више пута нагласио, мртво дизање је вежба за цело тело. Да би наш максимум био већи, а техника све боља, морамо у свој тренинг уврстити неке вежбе које и нису баш популарне. Разлог је углавном то што су вежбе захтевне за извођење, па их људи радије заобилазе. Представићу три вежбе које, било да је реч о техници сумо или конвенционалног дизања, подижу перформансе.

Goodmorning. Мислим да једино једну вежбу људи више мрзе да изводе, која је следећа у низу. Ова вежба има пуно својих варијација, основно је да шипка стоји ниско на леђима ослањајући се на задњем делу мишића рамена, са благо опуштеним коленима спуштамо горњи део дела до мало изнад паралеле у односу на под и враћамо се у почетну позицију. Ова вежба најбоље активира мишиће стомака, доњег дела леђа и задње ложе. Могуће је радити и са другим шипкама (safety squat bar, cambered bar), тиме додатно отежавамо вежбу. Ова вежба позитивно утиче и на друге вежбе, тиме што јачамо мишиће који су најбитнији.

Zercher deadlift. Зерчер мртво дизање се изводи на начин који није баш најједноставнији. Шипка се узима подлактицама из сумо става, и подиже све док тело не дође у усправни положај. Ова вежба активира буквално цело тело, ако не верујете слободно покушајте. Изузетно је напорна вежба, поготово ако је тело неразгибано. Додатно су оптерећени сви мишићи леђа, тако добијамо жељену чврстину приликом извођења класичног мртвог дизања.

Reverse hyperextension. Обрнута хиперекстензија је вежба која првенствено активира мишиће доњег дела леђа. Машину ја измислио и патентирао Луи Симонс, из жеље да створи машину која ће му помоћи да опорави кичму. Изводи се тако што се за разлику од обичне хиперекстензије, уместо горњег дела тела подижу ноге. Мали број теретана поседује ову справу, па тако мало њих зна колики значај она има у тренингу.

АУТОР: Никола Милић

.