НАЈВЕЋЕ ГРЕШКЕ У ТРЕНИНГУ ЗА ЗАДЊИЦУ


НАЈВЕЋЕ ГРЕШКЕ У ТРЕНИНГУ ЗА ЗАДЊИЦУ

Није лако сазнати шта тачно одговара нашим мишићима током тренинга и шта је то што тачно морамо да урадимо како бисмо добили жељене ефекте. За тако нешто потребна нам је медицина и наука са свим својим инструментима и експериментима а просечном аматерском вежбачу сигурно никада није пало на памет да се подрвгне нечему таквом.

У целој тој компликованој процедури проналажења правог тренинга и вежби за нас ово су грешке које смо сви у неком тренутку направили, а у вези са тренингом за глутеус:

1. Не тренирати уопште глутеус - Многи људи се ослањају само на активацију овог мишића кроз основни тежински тренинг мислећи да ће вежбе попут чучња и мртвог дизања одрадити цео посао. Ипак неће, јер њима не гађамо све мишиће који чине глутеус.

2. Радити само чучњеве - Глутеус никада неће достићи свој пун потенцијал уколико радите само чучањ. Чучањ ће погодити његову доњу половину и тако неће обезбедити његову максималну активацију.

3. Тренирати глутеус само једном недељно - Многи људи мисле да ће само једним тренингом недељно добити резултате у развоју глутеуса. Глутеус је велики и тежак мишић и треба га тренирати најмање 2-3 пута недељно.

4. Избегавати хоризонталне вежбе - Вежбе попут Глут бриџа, Хип траста и иперекстензије под углом од 45° никако не терба избегавати у тренингу јер производе векику количину тензије и метаболичког стреса и покретом кука обезбеђују максималну активацију глутеуса.

5. Радити кардио тренинг за изградњу овог мишића - Кардио је добар за срце и за опште здравље, не и за хипертрофију мишића. Заправо потребан вам је само добар план тренинга са оптерећењем и план исхране. Кардио вам неће изградити глутеус!

Поред ових грешака које су честе код људи који тренирају имамо и појаву где себи направе досадан и једноличан план тренинга, те брзо долази и до губитка мотивације а самим тим и резултата.

Направите паметно и квалитетно свој план тренинга и гледајте како га ефикасни резултати прате! Уколико сматрате да нисте довољно стручни, потражите помоћ тренера у Вашој околини.

АУТОР: Сања Мирковић

.