ЗАШТО МОРАТЕ ДА ВЕЖБАТЕ ГЛУТЕУС?


ЗАШТО МОРАТЕ ДА ВЕЖБАТЕ ГЛУТЕУС?

Мишиће глутеуса чине три целине: највећи мишић Глутеус Маxимус, потом нешто мањи Глутеус Медиус и најмањи Глутеус Минимус. Ови мишићи кључни су за нашу стабилност, окретност, држање, савладавање свакодневних изазова. Битни су и за било коју врсту тренинга и савладавање отпора, јер својом снагом потпомажу остале мишиће. Уколико су слаби могу да доведу до повреде околних мишића,зглобова и лигамената.

Највише је угрожена популација чији је посао везан са свакодневно вишесатно седење. Kод њих проблем може добити много веће размере, попут скраћења мишића флексора кука. Директна последица тога су губљење покретљивости и појава бола у доњем делу леђа,коленима итд.

То што само седите на дупету неће га учинити јачим. Нису довољне ни свакодневне активности попут ходања, устајања са столице или пењања уз степенице за јачање овог мишића. Оно тражи директан, експлозиван и тежак покрет који ће га активирати!

Сада када сте схватили да није ту само због естетике, већ функционалности читавог вашег тела, време је да се покренете и почнете да радите вежбе које ће га директно јачати. Не чекајте дуго, јер последице неадекватног активирања овог мишића јављају се и код млађе популације.

Тело ће вам бити захвално и дуже ће вас служити уколико све његове сегменте третирате паметно, посвећено и континуирано.

АУТОР: Сања Мирковић

.