5 НАМИРНИЦА КОЈЕ ТРЕБА КОНЗУМИРАТИ У ЗРЕЛОМ ДОБУ


5 НАМИРНИЦА КОЈЕ ТРЕБА КОНЗУМИРАТИ У ЗРЕЛОМ ДОБУ

Када дођемо у период средњих година, или у озбиљне године, почињемо да занемарујемо многе ствари. Тада осим што морамо да бринемо о породици и послу, неопходно је сачувати здравље. Није тренинг једино што наш имунитет и метаболизам чини јаким, избор хране чини значајан фактор. Ових 5 намирница би требало редовно конзумирати:

Банана – јужно воће пребогато калијумом, комплексом витамина Б и витамином Ц. Наравно многи ће рећи да садржи и шећер, да али фруктозни. 100 грама садржи 89 калорија што не представља проблем. Битна је у исхрани јер утиче на опоравак мишића и обнављање енергије, због високе количине калијума.

Ораси – енергетски стоје јако високо, на 100 грама садрже 650 калорија. Ово значи да нас три ораха могу заситити довољно између оброка, па су идеалан избор ужине. Садрже велику количину здравих масти. Пребогати су фосфором, калијумом и магнезијумом, а садрже и остале минерале.

Лосос – одличан за оне који желе да смање телесну тежину. Садрже 20 грама протеина на 100 грама производа, као и 6 грама масних киселина. Садржи велику количину омега 3, за који свакодневно слушамо колику важност има. Пребогат витамином Б, те је одличан избор за оне са слабијим имуним системом. Такође садржи доста фосфора и калијума.

Буковача – сорта печурки која у себи садржи велику количину витамина и минерала, одлична за оне који имају прoблема са ниском количином селена и гвожђа у организму. Веома низак калоријски индекс. Многи су заборавили на значај гљива у исхрани.

Јагоде – сезонско воће које има немерљив допринос за наш имуни систем. Садржи високу количину витамина Ц и А, као и витамина Б9. Садржи пуно минерала, а издваја се калцијум кога има много више него у осталом воћу. Једите их што више, нема их током целе године.

АУТОР: Никола Милић

.