ЕВО ЗАШТО СЕ ПРЕЈЕДАШ ЛОШОМ ХРАНОМ


ЕВО ЗАШТО СЕ ПРЕЈЕДАШ ЛОШОМ ХРАНОМ

▪️Питате ли се некад зашто можете толико да поједете пасту или зашто вам пица никад не остане, једете иако нисте гладни ?

Тестенине углавном садрже глутен. Глутен се у желуцу разлаже на полипептиде. Полипептиди из пшенице продиру крвно мождану баријеру, улазе у делове мозга, везују се за рецепторе морфина у мозгу за које се везују и неки други опијати.

Најчешћи од ових полипептида је глутеоморфин - слично једињење као морфин, пореклом из 
глутена. Глутеоморфин може у неким случајевима створити кратке спојеве са неким од блокатора опијата, a блокатори могу смањити неконтролисан апетит.

То значи да протеини из неких житарица могу моћно деловати на наш мозак и утицати на наше понашање.

Укратко, ове житарице нас могу стимулисати да више једемо. Оне су стимулатор глади.
Углавном тад једемо све оно лоше као што су пецива, чипс, сендвичи, колачи пуни шећера... И долази до преједања.

‼️ Када бисте избацили ове производе из исхране смањила би се и потреба за конзумирањем хране. Не бисте били често гладни и поправило би вам се расположење као и енергија. Губили би сте килограме и смањио би вам се стомак. Вреди пробати, зар не?

АУТОР: Милош Лазић

.