ПРАЗНИЦИ НАМ СТИЖУ!


ПРАЗНИЦИ НАМ СТИЖУ!

Празници су све ближе, па 'ајде да дотакнемо једну актуелну тему за време истих - алкохол.

Овде нећу причати о штетности алкохола генерално, већ о комбинацији алкохола са тренингом. Уосталом, зар нисте барем једном пожелели да се опустите после напорног радног дана са пријатељима, уз чашицу неке домаће ракије, знајући да вас после чека тренинг?

Ако сте пили, а имате заказан термин у теретани или једноставно не желите да прескочите тренинг, морате да знате да је јетри потребно око сат времена да преради једно стандардно пиће. Дакле, можете почети са тренингом минимум сат времена, ако сте попили САМО ЈЕДНО ПИЋЕ. Смисао сваке физичке активности јесте да побољша физичко и психичко здравље, у чему алкохол није савезник, те ако сте попили више од те једне чашице, немојте да долазите на тренинг.

Због утицаја алкохола лошије се изводе вежбе. Што смањеним интензитетом, што лошије координирано. Алкохол утиче и на биолошке процесе у телу који се одвијају након вежбања, а који су подједнако важни као и сам тренинг. Што се тиче повећања мишићне масе, алкохол никако није савезник. Он успорава синтезу протеина која игра главну улогу када је реч о повећању мишићне масе, између осталог.

Има још негативних утицаја, али да не дужим, него да резимирамо:

-тренинг након само једног пића није проблематичан;

-све што је преко тог једног пића, неће добро доћи у комбинацији са тренингом.

АУТОР: Стефан Божидаревић

.