ИЗОМЕТРИЈА


ИЗОМЕТРИЈА

Изометрија је врста тренинга/вежбе снаге у којој се угао зглобова и дужина мишића не мењају током контракције. Изометрија се ради у статичким положајима, уместо да буде динамична кроз опсег покрета. 

Изометрија још може бити систем физичких вежби у којима су мишићи натерани да делују једни против других или против одређеног предмета, при брзини од 0 m/s. Деценијама је изометрија саставни део тренинга снаге. Многи кажу да је Александар Зас био пионир за стварање познатих и популарних техника изометријских тренинга снаге. Рус је открио изометријске потенцијале тренинга снаге када је заробљаван током Првог светског рата, чак четири пута. Био је заробљен четири пута и сваки пут је побегао. У ствари, речено је да је ломио ланце и савијао затворске решетке током једног од својих бекстава. Зас је непрестано примењивао силу на материјале као што су његови окови и решетке. Уосталом, није било пуно забаве бити ратни заробљеник. Након сталне напетости, схватио је да развија своју мишићну снагу. Убрзо је приметио да савија металне шипке и ланце и коначно крајњим напором успео је да се отргне. 

Који су бенефити изометријске снаге? Развој снаге тетива и лигамената је велика предност изометрије, јер то смањује повреде и побољшава ваше укупне перформансе. Изометријска снага мишића доњег дела леђа и трбушног зида су од велике важности, јер у сваком тренутку трпе оптерећење и одговорни су за правилно држање тела приликом ходања или седења. 

Најпознатије изометријске вежбе су сви издржаји (plank, wall sits), било да су са оптерећењем или без, или вежбе јоге. Изометрија се јавља и код неких модификација динамичких вежби, као на пример такмичарски потисак са клупе, чучањ са паузом и слично. Ипак најбоље резултате имаћемо у комбинацији са осталим врстама снаге (максималне, брзинске и експлозивне).

АУТОР: Никола Милић

.