СУПЛЕМЕНТАЦИЈА 5% - ПРАВИЛНА ИСХРАНА 95%


СУПЛЕМЕНТАЦИЈА 5% - ПРАВИЛНА ИСХРАНА 95%

'Да ли да узимам протеине?''''Шта мислиш о томе да узмем БЦАА?''''Pre-workout колико често да пијем?''
Ниједан суплемент/додатак исхрани НИКАДА неће моћи да буде замена или компензација неправилној исхрани ако за циљ имамо изградњу лепог и функционалног тела.

Људи који никада нису тренирали у континуитету дуже од 6 месеци, нити нешто посебно обраћали пажњу на исхрану, морају прво да се едукују о томе шта је правилна исхрана, па тек онда да размишљају о додацима тј суплементима.

Основа разумевања правилне исхране полази од првог корака - то је свест о МАКРО и МИКРО НУТРИЈЕНТИМА.

Макро нутријенти представљају главни извор енергије из хране и ту спадају угљени хидрати, протеини и масти.

1️⃣ Ако желимо да опорављамо и градимо мишић, основа сваког оброка би требало да буду ПРОТЕИНИ.
Најбогатији извори протеина су они животињског порекла (месо, јаја, риба, сир)

2️⃣ Угљене хидрате би требало уносити ПОГОТОВО око тренинга, како би смо имали адекватан прилив глукозе у мишић, што нам даје довољно енергије за адекватан перформанс током тренинга снаге.

Пре тренинга би требало уносити сложене изворе хидрата (спорија апсорпција и константнији прилив енергије). Добри извори су интегрални пиринач и киноа.

После тренинга би требало уносити једноставне тј брзе изворе хидрата (бржа апсорпција и прилив глукозе у мишић). Добри извори из хране су бели пиринач, бели кромпир или банана.

3️⃣ Масти су мање битне око тренинга, али су јако битне за одвијање процеса оптималног лучења хормона и регенерације ћелија у организму - ако наша ћелија расте и развија се, расте и МИШИЋ ако је адекватно стимулисан у току тренинга.

Добри извори квалитетних масти су орашасти плодови као што су бадем, лешник и орах. Такође, већ поменута риба је изузетно добар извор здравих масти (омега 3 масне киселине).
Све већ поменуте намирнице садрже и МИКРО НУТРИЈЕНТЕ. Неке више, неке мање.

Иако већина намирница садрже неке од ових хранљивих састојака, најбољи извор и портфолио витамина и минерала се налази у ПОВРЋУ.

👇

Тек када стекнемо основно разумевање о постулатима правилне исхране, можемо користити и додатке исхрани/суплементе.

До тада, никакву већу корист нећемо видети.

АУТОР: Алекса Станковић

.