ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ У ИСХРАНИ


ОРАШАСТИ ПЛОДОВИ У ИСХРАНИ

У групу орашастих плодова спадају ораси, кестени, бадеми, кикирики, лешници, и многе подврсте које не расту у нашој клими, попут ораха макадамије, бразилског ораха, индијског ораха и јапанског ораха итд. С обзиром на доступност и учесталост конзумације, задржаћемо се на оне са којима се најчешће сусрећемо. Орашасти плодови су незаобилазни део људске исхране, било као грицкалице или додаци исхрани; богати су омега 3 киселинама, витаминима и минералима, а с обзиром на калоријски садржај извор су енергије. Помажу у јачању коже, косе и ноктију, јачају памћење и концентрацију и повећавају либидо. Такође се користе у козметичкој индустрији, обрађују се као уља или састојци у многим препаратима. Не препоручује се конзумација више од једне шаке орашастих плодова дневно јер су богате мастима, али су здравији од чипса и сличних грицкалица, који су подједнако калорични или калоричнији.

Бадеми су богатији калцијумом од осталих орашастих плодова; подељени су на слатке и горке бадеме, с тим што су горки отровни, а слатки су најукуснији млади и свежи. Садрже незасићене масне киселине са мононезасићеним масним киселинама, богате су витамином Е, магнезијумом, умереним количинама протеина, влакана, витамина Б2, бакра и фосфора.

Ораси су препуни незасићених масних киселина; линолни, олеински и алфа линоленски и због тога се препоручују као неизоставни састојак у свакодневној исхрани, посебно за труднице. Више од 60% овог воћа је масно, као и остали ораси, једини недостатак им је калоријски садржај.

146 грама кикирикија садржи приближно 828 калорија, 38г протеина, 24г угљених хидрата, 72г масти, 13г калцијума, 37г гвожђа, извор је ниацина, фолне киселине (препоручује се трудницама), мангана и цинка. Кикирики је природни извор витамина Д и Е. Смањује ниво холестерола у крви, помаже у превенцији дијабетеса.

Орашасти плодови су здрави за наше тело, треба их редовно јести, јер су богат извор многих витамина и минерала којих нема у другом воћу и поврћу. Дневна рутина конзумирања довољна је да садржи шаку грицкалица ако желите да будете здрави и истовремено одржавате добру форму.

АУТОР: Никола Милић

.