НАЈВЕЋЕ ГРЕШКЕ У ТРЕНИНГУ ЗА ГЛУТЕУС


НАЈВЕЋЕ ГРЕШКЕ У ТРЕНИНГУ ЗА ГЛУТЕУС

Није лако сазнати шта је то што тачно морамо да урадимо како бисмо за кратко време извукли максималне ефекте из тренинга. За тако нешто потребна нам је медицина и наука са свим својим инструментима и експериментима а просечном аматерском вежбачу сигурно никада није пало на памет да се подрвгне нечему таквом.

У целој тој компликованој процедури проналажења правог тренинга и вежби за нас ово су грешке које смо сви у неком тренутку направили, а у вези са тренингом за глутеус:

  1. Не тренирати уопште глутеус - Многи људи се ослањају само на активацију овог мишића кроз основни тежински тренинг, мислећи да ће вежбе попут чучња и мртвог дизања учинити своје и бити довољни за развој глутеуса. Ипак неће, јер њима не гађамо све мишиће који чине глутеус.

  2. Радити само чучњеве - Глутеус никада неће достићи свој пун потенцијал уколико радите само чучањ. Чучањ ће погодити само његову доњу половину те тако неће обезбедити његову максималну активацију.

  3. Тренирати глутеус само једном недељно - Многи мисле да ће само једним тренингом недељно добити резултате у развоју глутеуса. Глутеус је велики и тежак мишић и треба га тренирати најмање 2-3 пута недељно.

  4. Избегавати хоризонталне вежбе - Вежбе попут Глут бриџа, Хип траста и хиперекстензије под углом од 45° никако не треба избегавати у тренингу, јер производе велику количину тензије и метаболичког стреса и покретом кука обезбеђују максималну активацију глутеуса.

  5. Радити кардио тренинг за изградњу овог мишића - Кардио је добар за срце и за опште здравље, не и за хипертрофију мишића. Заправо потребан вам је само добар план тренинга са оптерећењем и план исхране. Кардио вам неће изградити глутеус!

Поред ових грешака које су честе код људи који тренирају имамо и појаву где себи направе досадан и једноличан план тренинга, те брзо долази и до губитка мотивације а самим тим и резултата.

Направите паметно и квалитетно свој план тренинга и гледајте како га ефикасни резултати прате! Уколико сматрате да нисте довољно стручни, потражите помоћ тренера у Вашој околини.

АУТОР: Сања Мирковић

.