БИТНА МИ ЈЕ "ФОРМА"


БИТНА МИ ЈЕ

У последње време реч ''форма'' се користи као израз за правилно извођење вежби. Прво одмах да се разумемо, енглеска реч ''form'' има неколико значења (главна су форма, облик, образац, формулар, кондиција). Тако да је овакав израз потпуно нетачан. Једноставно је и правилно рећи техника извођења вежби.

Слажем се да је техника извођења вежби неопходна, али не и сасвим. На комплексним и вишезглобним вежбама треба тежити савршенству, јер ћемо тако најбоље напредовати. Када је реч о помоћним (изолационим) вежбама техника не мора бити савршена. Наравно морамо научити како се правилно изводи свака вежба, али не мора свако понављање да изгледа савршено. Никада нећемо напредовати ако узимамо намерно мање оптерећење да би смо били потпуно сигурни у технику извођења вежбе. Напротив, помоћне вежбе треба изводити до самог отказа, и за задати број понављања бирати максимално оптерећење. Паузе не би смеле прелазити 60 секунди, евентуално 90 секунди. Једино на тај начин пробијамо баријере и напредујемо. Како то изгледа кроз пример?

Узећемо вежбу потисак бучицама са равне клупе. Број серија је 5 број понављања 6. Узећемо тежину да шесто понављање у последње две серије изводимо технички мало лошије и толико тешко да седми не можемо ни да покушамо. Следећи тренинг ћемо повећати број понављања на 8 и радити истим оптерећењем, или повећати оптерећење а остати на исти број серија и понављања. Овакав начин тренирања увек даје резултате, а уколико не успевате да повећате ни оптерећење ни број понављања у неком моменту, одрадите исто као прошлог тренинга, али се трудите да одрадите у свакој серији макар још једно понављање више.

Свих ових година тренирам на овакав начин, нисам се никад повредио на помоћним вежбама, нисам ни на главним (чучањ, потисак са клупе, мртво дизање). Највећа ''повреда'' било је нешто јаче истегнуће мишића глутеуса на такмичењу, у последњој дисциплини (мртво дизање) у 2 часа иза поноћи, па није ни чудо.

АУТОР: Никола Милић

.