ДОКТОР МИ ЈЕ РЕКАО "НИКАКО ТРЕНИНГ!"...


ДОКТОР МИ ЈЕ РЕКАО

Огроман број људи у озбиљним годинама, са којима сам контактирао, одбили су тренинг из једног разлога, доктор им је забранио. Разлога или нема или је онај, за сваки случај, мируј па ћемо видети. Ако је проблем са здрављем, не значи да ће физичка активност да погорша ствари, напротив може довести до решења. Проблем треба тражити у узроку, не у последицама.

Велики број обољења настаје због изостанка физичке активности и лоше исхране. Доктор забрани тренинг, каква год да је исхрана проблем се неће решити. Можемо да се угојимо и ако једемо само здраву храну. Здрава храна не значи да не гоји. Онда имам проблема са кичмом, рехабилитација није помогла, доктор каже никако тренинг. Узрок су слаби мишићи леђа и трбуха, наравно да је тренинг неопходан, јер ће проблем само бити већи.

Један од клијената ми је на почетку рекао да не сме да тренира јер пије лекове за притисак. Сматрао је да повишен пулс може да му шкоди. Физичка активност не мора нужно да значи подизање пулса, тежински тренинг је активност где пулс не прелази 130. Сада се клијент осећа одлилно, лекове за притисак више не користи.

Још увек нисам срео особу којој је физичка активност погоршала здравље, напротив многима је помогла да реше здравствене проблеме. Лекари у свету као превентиву и решење већину болести препоручују физичку активност. Код нас најчешће чујемо реченицу ''доктор ми је забранио тренинг''.

АУТОР: Никола Милић

.