ШТА СЕ ДЕШАВА НАКОН ЧЕТРДЕСЕТЕ?


ШТА СЕ ДЕШАВА НАКОН ЧЕТРДЕСЕТЕ?

Током четрдесетих година жене доживљавају суптилне промене у организму на које треба обратити пажњу. Доста се може урадити на превенцији, не само да би се спремно дочекале ове промене, већ и да би жена остала здравија, јача, испуњенија енергијом, задовољнија собом и животом.

Промене које се догађају женама у четрдесетим:

- Метаболизам се успорава за 2% сваке деценије.

- У односу на тридесете, жена има 2,7 - 3,1кг мање мишићне масе.

- Од средине тридесетих долази до пада густине костију за 1% по години.

- Стрес је у овом периоду посебно висок, пре свега због бриге за децу и породицу, родитеље, здравље, каријеру и финансије.

- Ово је период када је депресија чешћа него у каснијем добу.

Ево шта се може урадити на превенцији:

1. Не прескачите доручак

Нутриционисти се слажу да је доручак најважнији за одржавање здраве тежине (или скидање вишка килограма) и подстицање метаболизма. Једно недавно истраживање је показало да су жене које су јеле обилан доручак изгубиле 21% тежине након 8 месеци, у поређењу са 4,5% жена које су биле на дијети са смањеним уносом угљених хидрата и којима је доручак био најмањи оброк. Овај тренд је настављен и након истраживања.

Разлог: обилан оброк на почетку дана прија метаболизму који је на највишој тачки управо ујутро, даје енергију за активности на послу и спречава жељу за храном која се јавља када падне ниво шећера у крви.

2. Вежбајте да убрзате метаболизам

Истраживања показују да вежбе снаге, током шест месеци, могу да повећају метаболизам у мирном стању, што значи да сагоревате више калорија чак и док седите и гледате тв.

Додатно, ове вежбе помажу и у јачању костију, одржавању равнотеже и избегавању повреда, што је важно да би се коштани систем заштитио и у четрдсетим годинама и касније. Потрудите се да вежбате најмање 30 минута, већину дана у недељи.

3. Повећајте унос калцијума и витамина Д

И калцијум и витамин Д су важни за јачину костију.

АУТОР: Бојана Тасић

.