ЗАШТО ВАМ ТРЧАЊЕ НЕЋЕ ПОМОЋИ ДА СМРШАТЕ?


ЗАШТО ВАМ ТРЧАЊЕ НЕЋЕ ПОМОЋИ ДА СМРШАТЕ?

Већина људи која одлучи да смрша прво за чиме посеже је трчање. То има највише смисла, јер се знојите па је онда логично да тако највише мршавите, зар не?

Мораћу да вам срушим и тог снешка.
Рецимо то овако, када трчите сат времена потрошићете X калорија. Чим престанете са активношћу, престајете и да трошите калорије.Након сат времена тренинга са оптерећењем, потрошићете Y калорија (где је Y<X), међутим у наредних 24 сата након тренинга ваше тело троши још 50% од утрошених калорија. Нешто као продужено дејство тренинга.

Упоредите сада изглед тркача на 100м и оног који трчи на дуге стазе. Првом се види сваки мишић на телу, док други изгледа као да једва и има мишиће.

То је због тога што, када трчите на дуге стазе, ваше тело црпи енергију из свих могућих извора, лучи се кортизол који осим масти троши и - мишиће.

Мања мишићна маса резултира смањеним базалним метаболизмом. Базални метаболизам се дефинише као најмања потрошња енергије коју особа троши у стању одмора, а која се користи за одражавање виталних телесних процеса организма.Мањи базални метаболизам = већа шанса да се угојите.

Раст мишића је оно што вам је потребно уколико желите да смањите килажу.

Тренинг са великим оптерећењем утиче на раст снаге и мишића, а то директно утиче на пораст базалног метаболизма. Већи базални метаболизам у суштини значи да количина хране која вас је до јуче гојила, сада покрива само оне основне потребе вашег тела.

АУТОР: Миљана Миљковић

.