КОЛИКО ТРЕБА ЈЕСТИ АКО ЖЕЛИМО ДА СМРШАМО


КОЛИКО ТРЕБА ЈЕСТИ АКО ЖЕЛИМО ДА СМРШАМО

Питање свих питања, одговора много, а мало тачних одговора. Ко зна тачан одговор добија нобелову награду. Сви смо чули макар једном: ''не једем ја много, него сам отек’o''. Вечита недоумица многих, различита мишљења. Али у већини случајева је мишљење да треба јести што мање. Логично зар не, ако не једемо нећемо се гојити а почећемо да мршавимо. Ко год је овако нешто покушавао дошао је до успеха. Угојио се за 5 дана, зато је за 5 дана смршао до жељене килаже. Ајмо сада озбиљно, колико и како треба јести ако желимо смршати?

Имамо једно мишљење да треба јести 100-200 калорија дневно мање од онога што потрошимо, тако долазимо до лаганог скидања масних наслага. У принципу ово јесте тачно али како знамо колико потрошимо у току дана? Или је још смешније ако поједемо у једном оброку све и онда чекамо наредни дан за уношење хране. Калорија је јединица за енергију, али енергија унета из меса и из чоколаде није иста енергија. Неће се исто одразити по наш организам. Потребна су 3 главна оброка дневно и макар једна ужина, организам мора стално имати хране на располагању, изгладњивањем подстичемо организам да смањује потрошњу енергије, тиме се урушава наш базални метаболизам.

Не можемо свима рећи да требају појести једну исту количину хране, исхрана се прави за сваког понаособ, не значи да ће исхрана која је једној особи помогла да смрша радити и за све остале. Дневни унос угљених хидрата не би требало да прелази 20% од укупног уноса хране. Ово смо појаснили у једном од претходних текстова. На то колико требате уносити храну утиче ваша тренутна телесна тежина, количина и врста физичке активности, базални метаболизам, старост. Ако све ово није узето у обзир, нећете успети. Следећи пут размислите коме дајете 100 евра за план исхране...

АУТОР: Никола Милић

.