МАСЛИНОВО УЉЕ


МАСЛИНОВО УЉЕ

Да ли користите маслиново уље?

Сигуран сам да већина вас маслиново уље повезује са намирницом која захтева издвајање мало веће суме новца. У односу на зејтин - скупо је, али у односу на оно шта би ви добили ако паметно користите ову сјајну намирницу - таман је.

Маслиново уље је у људској употреби око 4000 година. Потиче из Мале Азије и Средоземља. Занимљиво је то што је првобитно ово уље коришћено као уље за лампе.

Кад купујете маслиново уље гледајте да то буде девичанско хладно цеђено. Производи се од пресованих маслина без икаквих хемикалија или додатака. Има најбољи укус и највише нивое биоактива. Рок трајања му је око две године.

Биоактиви су заправо олеокантал, хидрокситирозол и олеинска киселина и могу много да вам помогну у јачању имуног система.

Ако имате неку врсту запаљења, хидрокситирозол из маслиновог уља ће вам помоћи да се то смири. Не, то не значи да треба истог момента да сипате уље у тањир и да кусате.

Две до три кашике девичанског маслиновог уља је сасвим довољно. Једна кашика даје 8% потребне количине витамина Е (нису емулгатори у питању). Помаже и у стварима као што су:

🔸Варење;

🔸Срчани проблеми;

🔸Повишени крвни притисак;

🔸Коронарне болести;

🔸Повећан холестерол.

Занимљиво је што се у библији маслиново уље и маслина помињу чак 140 пута. Гранчица маслине је и дан данас позната као симбол мира и части.

Лично ја не користим маслиново уље за пржење, али зато га редовно додајем у салату.

Размислите следећи пут кад кренете у куповину - да ли је маслиново уље заиста скупо...

АУТОР: Милош Лазић

.