ЗАШТО СЕ ОСЕЋАМО ЛОШЕ?


ЗАШТО СЕ ОСЕЋАМО ЛОШЕ?

Може бити бар 100 разлога, али сада ћу вам открити онај који сте заборавили...

Лето је, 40 степени. Ви испијате `ладно пиво у сенци сунцобрана поред базена и слушате Милета Китића са радија. Идилична атмосфера. Спасилац вас опомиње да је забрањено држање пића поред базена. Правите се да не чујете и гледате у даљину. Међутим иако се одмарате пулс вам је готово 100 откуцаја у минуту. Кажете, ма сигурно сам забринут. (Не бринете ни о чему и ништа вас у животу не занима)...
Уносите довољно течности (пијете бар једно пиво на сат времена). Не можете да дехидрирате, то отпада зар не? Па и НЕ БАШ.

Алкохол и пића са кофеином још више истискују воду из вашег организма. Само уношење воде неће бити довољно у врелим данима. ЗАШТО? Зато што осим воде губите нешто још битније: ЕЛЕКТРОЛИТЕ (натријум, калијум, магнезијум и калцијум, пре свега).

ДЕХИДРАТАЦИЈА ---> гушћа крв због губитка течности и електролита --> пад крвног притиска --> Убрзан рад срца (пулс) – срце убрзањем покушава да све врати у нормално стање, али то није могуће без помоћи споља.

ШТА ЧИНИТИ?
Да би спречили дехидратацију морамо уносити бар 35мл воде по килограму телесне тежине (човек од 100кг треба да пије 3,5л воде дневно), плус додатак у виду минерала (електролита) као суплемент или додатак исхрани (кухињска со има доста неопходних ствари).

Уколико сте се ових дана осећали уморно, малаксало, уколико осећате жељ, урин вам је тамније боје, дижете мање тежине него иначе... Разлог је уствари јако очигледан...

АУТОР: Милан Конзул

.