ШТИТНА ЖЛЕЗДА


ШТИТНА ЖЛЕЗДА

Шта је и како се храни штитна жлезда 🛡️

Почетком 19. века за штитну жлезду се сматрало да нема функције у организму.

Крајем 19. века се открива да рад штитне жлезде може бити успорен или убрзан - хипотиреоза и хипертиреоза.

Главни и одговорни за регулисање рада свих жлезди у организму јесте жлезда која се налази у мозгу, зове се хипофиза и она ствара тирео-стимулишући хормон (ТСХ).

Кад се ослободи ТСХ то је знак да штитна треба почети са производњом својих хормона а то су Т4 (неактивни хормон) и Т3 (активни хормон).

Неактивни хормон Т4 ће се активирати тек кад прође кроз јетру, и самим тим ће се претворити у Т3 активни хормон који је потребан за регулисање готово свих наших ћелија у организму.

За добро одвијање ових операција у организму потребно нам је добро здравље јетре и бубрега. На пример ако имате масну јетру то ће довести до неправилног и успореног активирања Т4 хормона и самим тим ће ћелијама фалити активног хормона Т3 што може временом довести до других компликација у организму. Када нема довољно Т3 хормона у организму, ћелије шаљу сигнал хипофизи како би почела са лучењем ТСХ како би ТСХ стимулисао штитну жлезду за још Т4 и Т3 хормона и тако у круг док се не реши проблем са јетром.

Висок ТСХ а ниски Т3 и Т4 значе да имате хипотиреозу.

Хормон Т3 утиче на скоро све физиолошке функције у организму:

🔸Регулише телесну температуру;

🔸Повећава базални метаболизам;

🔸Убрзава синтезу протеина;

🔸Убрзава топљење масних наслага;

🔸Регулише срчану контракцију;

🔸Повећава серотонин у мозгу (хормон среће).

На интернету можете наћи разне текстове о томе како исхрана са мало угљених хидрата штети штитној жлезди. То је далеко од истине.

Када сте на таквом режиму исхране Т3 хормон ће да се смири. Периферним ћелијама и органима ће потреба за Т3 хормоном да се смањи чак и до 40%. ТСХ хормон ће такође остати на нормалним границама.

Од 40 клиничких студија које су рађене на тему исхране са мало угљених хидрата ни једна није показала негативан ефекат на рад штитне жлезде већ напротив.

АУТОР: Милош Лазић

.