ПОВРЕДА ПРЕДЊИХ УКРШТЕНИХ ЛИГАМЕНАТА


ПОВРЕДА ПРЕДЊИХ УКРШТЕНИХ ЛИГАМЕНАТА

Повреда предњих укрштених лигамената се све чешће спомиње, спортисти веома често истежу, али и кидају предње укрштене лигаменте. Најчешће смо овакву повреду сретали код фудбалера и кошаркаша, а сада је то постао случај у свим спортовима. До повреде долази из два разлога. Један је претренираност, те лигаменти и тетиве попуштају. Други је слаба или лоша физичка припремљеност за дата оптерећења, односно за задати напор.

Када се деси повреда преписује се мировање, а онда физикална терапија која ником није помогла. Од овакве повреде у потпуности се опораве они који плате стручњаке који знају и имају искуства у рехабилитацији од овакве врсте повреде. Како превентивно спречити настанак повреде?

Најчешће се на почетак припрема код колективних спортова долази скроз неспреман, а тренери наравно немају времена да се појединачно баве са сваким, већ гурају оно што су зацртали, па ко претекне. Пре почетка припрема ваља одрадити генералну физичку припрему, односно јачати све мишиће тежинским тренингом у теретани, и у току припрема и за време сезоне одржавати ниво спремности. Препоручује се рад у теретани пре припрема до 4 тренинга недељно, у току сезоне 2-3 тренинга, у зависности од спорта.

Најчешћи узрок кидања лигамената су слаби мишићи задње ложе и листова, те би ту требало највише обратити пажњу. Други разлог јесте дизбаланс, односно прејак мишић квадрицепса и слаби мишићи задње ложе, код фудбалера је ово најчешћи случај. Тако да оно претеривање са шут машином и јачање бутине након повреде лигамената гарантује обнављање повреде, јер се само повећава дизбаланс. Верујем да се пуно вас пронашло читањем текста, уколико је некоме потребна помоћ, биће ми задовољство да помогнем.

АУТОР: Никола Милић

.