БУРЕК ИЛИ ПЉЕСКАВИЦА?


БУРЕК ИЛИ ПЉЕСКАВИЦА?

Сви знамо да је најпопуларнији доручак у већини места четвртина бурека, био он са сиром, месом, спанаћем или пица бурек. С друге стране имамо пљескавицу од 200 грама (која нема 200 грама меса, има ту соје и црног лука, заузимају да кажемо четвртину масе), али пљескавица се сервира у лепињи и уз то је могуће додати прилоге. И једно и друго спадају у брзу храну, и ако желимо да смршамо или здраво да се хранимо, ове две намирнице треба избегавати.

Али ако смо принуђени да бирамо између ова два оброка, шта би требало изабрати а да имамо мање штете? Сви знамо да се бурек прави од теста, тј. пшеничног брашна и сира.

Пљескавица на другој страни садржи гриловано млевено месо, лепиња не већа од 50 грама, и прилози који највише и праве разлику. Уколико у лепињи додамо по кашику урнебеса, павлаке, онда кечап и мајонез (ту иде чувено ''стави му и џем''), онда се то по калоријском уносу изједначава са буреком. Свакако би роштиљ била боља опција од теста, мањи је унос угљених хидрата и калорија. Наравно да постоји могућност да се роштиљ поједе без лепиње са салатом, е тада долазимо до прихватљивог оброка, а ипак спада у брзу храну.

Свакако уколико желимо резултате на пољу изгледа, боља опција је роштиљ, који не мора бити пљескавица, већ пилетина. Опција која у себи садржи већином месо је много прихватљивија од голог теста, и без бриге, један оброк вам неће пореметити исхрану, уколико то не постане учестала појава.

АУТОР: Никола Милић

.