КАКО ДА НАПРЕДУЈЕТЕ НА ВЕЖБИ ХИП ТРАСТ


КАКО ДА НАПРЕДУЈЕТЕ НА ВЕЖБИ ХИП ТРАСТ

“Све је у глави” - реченица коју спомињемо готово свакодневно и којом најчешће оправдавамо себе када нешто не можемо да урадимо… Најчешћи је закључак да у нечему нисмо били успешни јер нисмо довољно веровали у себе, или се нисмо добро припремили. 

Оног тренутка када схватимо да заправо можемо, тада све постаје много лакше. Ово је једна од метода коју бисмо могли да применимо и у тренингу.

Људи се плаше неуспеха, нарочито уколико су рекреативци и аматери у тренингу снаге, најчешће је то страх од великих тежина, са којима до сада нису радили. Страх је директно одговоран за недовољну веру у себе.

Један од начина да ово превазиђете, барем на вежби Хип траст, јесте да примените тактику напретка од 6RM до 10RM. Најпре, да објаснимо појам RM: R=repetition, M=maximum, што значи да радимо одређени број понављања у серијама све док смо способни да додајемо веће оптерећење. Узећемо као пример управо 6 максималних понављања…

Почињемо са мањим тежинама па их постепено повећавамо, све време радећи по 6 понављања. Када дођемо до тежине где улажемо максимални напор за савладавање и чини нам се да нећемо моћи да савладамо наредну (већу) тежину, као ни да одрадимо још неко понављање, направићемо паузу од 10 секунди, па одрадити још 2 понављања. Следи пауза од још 10 секунди, па још један понављај, затим још једна пауза од 10 секунди пред последњи понављај. Шта се овде догодило? Послали смо контра-одговор нашем телу, које није било способно да уложи додатни напор за још једну серију од 6 понављања, да смо ову тежину способни да савладамо ипак више него само 6 пута. Подигли смо је 10 пута!

И тако да оно “све је у глави” наредни пут имамо у глави као “ово је тежина коју могу да подигнем 10 пута”, што ће у великој мери допринети успешној реализацији вежбе.

Тек када мало више времена проведете тренирајући и упознајући своје тело, схватићете колико овакве приче имају смисла. Често нисмо ни свесни своје снаге, а наша снага долази изнутра. То изнутра није само мишић, у већини случајева то је и наш мозак...

И још један податак… Највеће је задовољство у оваквим спортовима тренутак када успете да победите себе, много веће него онда када победите свог конкурента. Пробајте!

АУТОР: Сања Мирковић

.