СА КОЈОМ ТЕЖИНОМ ДА РАДИМ?


СА КОЈОМ ТЕЖИНОМ ДА РАДИМ?

Као тренер групе, у овом случају пауерлифтинг, скоро свакодневно се сусрећем са овим питањем од стране чланова. У почетку са моје тачке гледишта, ово питање је изгледало глупо. Помислим шта ме овај пита сад, одакле ја знам са којом тежином може да изведе вежбу. 

Ово значи да особа није сигурна која је тежина са којом може извести вежбу, али и велико поверење у свог тренера. Ја свакако тешко да могу да запамтим на групном тренингу ко колико може, али могу да проценим. Како одређујемо оптерећење за сваку вежбу?

Ако изводимо максимуме, наравно проста је ствар додајемо тежину све док не одрадимо неуспешан покушај, или нам последњи успешан покушај буде изузетно тежак, да смо сигурни да је следећа тежина крај. То колико ћемо додавати зависи од неког претходног одрађеног максимума, како не би радили велики број серија. Сваки одрађен максимум зато записујемо из два разлога, прво да упоредимо за наредни пут и други ако нам затреба за дан брзинске снаге. У дану брзинске снаге радимо у опсегу од 75-85% од максимума, па ме тада питање колику тежину да ставим мало распамети, како ја да знам свачији максимум за одређену вежбу (притом је то више од 40 људи). Најчешћа су питања око помоћних вежби, ако ставимо 5 серија и 8 понављања, којом тежином да радимо? Ту важи правило да се користи тежина са којом техника извођења није угрожена, и да је близу отказа. То значи да последња два понављања у серији изводимо тешко, па и технички мало лошије. Тада смо сигурни да је тежина одговарајућа.

Када је у питању лични тренинг све је веома лако, јер је могуће све записивати, водити комплетну бригу о клијенту. У групи је то немогуће, али свакако прија када вас клијенти питају за савет, то значи да имају поверења у вас.

АУТОР: Никола Милић

.